Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf én voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Het Juridisch Loket ziet het vaak misgaan: elke week kloppen er mensen aan die na schade financieel in de knel komen.

Je wilt uiteraard alles goed regelen. Logisch dat we regelmatig vragen krijgen over de aansprakelijkheidsverzekering. Daarom lichten wij een paar belangrijke klantvragen voor je uit. Lees de antwoorden hieronder.

Vijf belangrijke vragen en antwoorden op een rij

Ik heb een WA verzekering voor mijn auto, is dat voldoende?

Verwar de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet met de WA-verzekering die je als automobilist verplicht moet afsluiten. Zo’n verzekering beschermt je tegen schade die je in jouw auto veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering is – anders dan een WA-verzekering – niet verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermt je tegen schade die je aanricht bij iemand anders. Bijvoorbeeld als je iemands telefoon laat vallen, als je hond iemand bijt of als je als fietser tegen een voorbijganger botst.

Is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) duur?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet duur: als alleenstaande heb je er al één voor een paar euro per maand. Toch hebben zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens de verzekering niet, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Ipsos.

Moet ik als student ook een AVP afsluiten?

Uit de cijfers van Ipsos blijkt dat vooral jonge mensen geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Soms zijn uitwonende studenten meeverzekerd onder de verzekering van hun ouders. Maar stop je met studeren, dan moet je bij schade aanspraak doen op een eigen verzekering.

(letsel)Schade wordt toch door mijn zorgverzekering gedekt?

Bij een ongeluk met letsel dekt de zorgverzekering ziekenhuiskosten, maar schade is er meestal op meer vlakken. Gemiste werkdagen, noodgedwongen hulp in het huis, of aanpassingen aan je woning bijvoorbeeld. Krijgt iemand door jouw handelen te maken met zulke kosten, dan kan die dat op jou verhalen. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering, dan moet je zelf voor de schade opdraaien.

Bij letselschade kan het echt in de tonnen lopen. Rijd je bijvoorbeeld een student geneeskunde aan en wordt die daardoor arbeidsongeschikt, dan kan het in extreme gevallen zo zijn dat je verantwoordelijk wordt gesteld voor al het geld dat iemand tijdens een loopbaan als arts verdiend zou hebben.

Wat zijn mijn risico’s als ik geen aansprakelijkheidsverzekering (AVP) heb?

Als je de aansprakelijke partij bent, kan de (financiële) impact groot zijn. Als een rechter bepaalt dat jij als schadeveroorzaker inderdaad verantwoordelijk bent voor de gemaakte kosten van het slachtoffer, kan je schuld je blijven achtervolgen.

Ook als je geen geld hebt, kan de uitspraak van de rechter tot wel twintig jaar geldig blijven. Bijvoorbeeld na tien jaar kan de partij die schade heeft dus alsnog een deurwaarder inschakelen, als je dan wel een hoger inkomen of spaargeld hebt.

Meer weten of een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) aanvragen?

Heb je een vraag over dit artikel of wil je een aansprakelijkheidsverzekering aanvragen? Neem dan contact op met een van onze regisseurs. Wij helpen je graag!

Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail naar particulieren@ekelenkamp.nl.

Bron: heilbron.nl