Hoge boetes in Duitsland bij verlaten plaats van aanrijding

Even de grens over voor boodschappen of op doorreis naar een zonnige vakantiebestemming. Een ritje naar Duitsland is snel gemaakt. Maar wat moet je doen als je schade rijdt in Duitsland?

Op onze krappe parkeerplaatsen in Nederland komt het regelmatig voor. Bij het verlaten van het parkeervak tik je nog net met je bumper het spatbord van de auto naast je aan. Heel vervelend, maar geen man over boord. Na vijf minuten wachten is de eigenaar van de beschadigde auto nog niet gearriveerd. Om je eigen weg te vervolgen laat je dus een briefje met je gegevens achter onder de ruitenwisser. Dat is wel zo netjes.

In Duitsland zien ze dat anders. Verlaat je de plaats van een aanrijding zonder tussenkomst van de politie, dan ben je strafbaar en kan je rekenen op een boete van honderden euro’s. Zelfs als je alleen maar getuige bent van de aanrijding en niet de veroorzaker.

Hoe onschuldig een parkeerschade ook lijkt, wacht altijd op de plaats van de aanrijding tot de politie je verklaring heeft opgenomen. Ook als je met de eigenaar van de beschadigde auto de handen hebt geschud en gegevens hebt uitgewisseld loop je het risico op een boete als de politie niet ter plaatse is geweest.

Bron: NH1816