Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. En daar hebben we er thuis steeds meer van. Denk alleen maar eens aan alle opladers en oplaadbare apparaten die je thuis hebt.

Top vijf brandoorzaken

De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Voorkom brand: laad je apparatuur verstandig op

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars daarnaast om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Laad je smartphone of powerbank overdag op, niet ’s nachts.

Als je toch ’s nachts je apparaten oplaadt, kijk dan goed waar je die neerlegt; niet op de snel brandbare plekken zoals op de bank. Zorg altijd voor een werkende rookmelder. Mocht het opladen dan toch fout gaan, word je gewaarschuwd als je slaapt. Maar beter is het om de apparaten overdag op te laden.

Checklist veilig opladen

  • Gebruik alléén de originele oplader
  • Zorg er voor dat de aansluiting van je apparaat schoon en stofvrij is
  • Haal de stekker uit het stopcontact als je apparaat volledig is opgeladen

Naast elektronische apparatuur zijn er meer zaken waar je op kunt letten om de kans op brandschades te verkleinen. De brandweer heeft een checklist brandveilig wonen gepubliceerd waarin handige tips staan om jouw woning brandveiliger te maken.

Vanaf 1 juli 2022 brandmelders in alle woningen verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

Ben jij goed verzekerd tegen brandschades?

Wens je meer informatie te ontvangen de branschade dekking? Of wil je een verzekering aanvragen? Neem dan contact op met een van onze regisseurs. Wij helpen je graag.

Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail naar particulieren@ekelenkamp.nl.

Bron: brandweer.nl