Oktober stond de hele maand in het teken van de Nationale Brandpreventieweken. Op initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland is hier campagne over gevoerd. Het thema dit jaar is ‘Rookmelders Redden Levens’, met als doel het aantal slachtoffers bij woningbranden te verminderen.

Het belang van rookmelders

Bij meer dan de helft van de dodelijke woningbranden hing er in 2019 geen rookmelder in huis, blijkt uit onderzoek. Joost Ebus – onderzoeker bij de Brandweeracademie – stelt dan ook: “Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast liggen.”

Op de website www.rookmelders.nl kun je een advies op maat krijgen over het benodigde aantal rookmelders in jouw huis.

Oorzaken brand

Uit onderzoek naar brandoorzaken in woningen blijkt dat 38% van de woningbranden ontstaat door haardvuur en 13% door een technisch defect apparaat of tijdens het koken. In de meeste gevallen blijft de brand beperkt tot de ruimte waarin de brand is ontstaan. Maar de rook verspreid zich wel. Daardoor kan het lastig zijn om te vluchten. Volg daarom de brandveiligheidstips van de brandweer op en zorg voor brandpreventie met goede brandbeveiliging.

Tips om brand te voorkomen

-Plaats op alle verdiepingen van je woning brandbeveiliging, zoals een rook- en koolmonoxidemelder of een woningsprinkler.
-Blijf bij je pan als je kookt, bakt of frituurt.
-Maak de filters van je wasdroger regelmatig schoon.
-Gebruik zoveel mogelijk originele opladers voor je apparaten.
-Maak een vluchtplan en oefen het met je ogen dicht.

Blusmiddelen

Bij brandpreventie en brandveiligheid woning horen blusmiddelen. Er zijn verschillende soorten. Kies bij brandveiligheid in de woning altijd voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen.

Het brandveiligheid advies van de brandweer luidt: ‘laat alle blussers in je woning eens in de 2 jaar keuren en onderhouden’. Zo weet je zeker dat de blusmiddelen werken op het moment dat er brand is. Voor het onderhoud van blusmiddelen kies je een brandbeveiligingsbedrijf bij jou in de buurt.

Een andere preventiemaatregel is de aanschaf van een brandblusdeken. De brandblusdeken is zeer geschikt om een brand te blussen ter grootte van een voetbal. Je kunt hiermee echter niet een vlam in de pan blussen.

Tips bij branduitbraak

ls er dan toch brand uitbreekt en de rookmelder gaat af, dan heeft de brandweer de volgende brandveiligheid tips:

-Blijf kalm.
-Waarschuw je huisgenoten.
-Verlaat via de kortste weg de woning.
-Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
-Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
-Bel het alarmnummer 112 en vertel je naam en volledige adres.
-Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Brand geblust?

Vergeet dan de schademelding niet! Meld de brandschade direct bij Ekelenkamp. Wij zorgen voor de melding bij de verzekeraar en schakelen waar nodig ondersteunende instanties in.