Voor (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden geldt sinds 1 januari 2021 een registratieplicht bij de RDW. De RDW roept eigenaren op om snel hun voertuigen, rijdende werktuigen en materieel te registreren, omdat zij anders niet tijdig hun kenteken krijgen.

Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op.

Waar gaat het om?

Alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines, die de openbare weg op gaan moeten sinds 1 januari 2021 worden geregistreerd. Voor (land)bouwvoertuigen die sneller willen rijden dan 25 km per uur en/of een ontheffing nodig hebben geldt dat naast de registratie ook direct een kentekenplaat verplicht is. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat voeren.

Gebeurt de registratie binnen de conversieperiode van tot en met 31 december 2021? Dan is een RDW-keuring of schouw niet nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten (EUR 18,- per voertuig) gemoeid zijn. Voer je de registratie na 31 december 2021 uit? Dan is een RDW-keuring of schouw nodig. Dit kost meer tijd en geld (kosten EUR 140,- per voertuig). Het is dus handig om jouw voertuig nog dit jaar te registreren.

Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na 1 januari 2021 worden verkocht zijn bij aflevering bij de RDW geregistreerd en hebben een kentekenplaat.

Waarom deze verplichting?

De invoering van registratie- en kentekenplicht komt van de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers / voertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km per uur. Met invoering van de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen komt Nederland aan deze Europese eis tegemoet.

Naast invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen, geldt sinds 1 januari een hogere maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen. De maximumsnelheid is verhoogd van 25 naar 40 km per uur. Ook krijgen de (land)bouwvoertuigen met deze nieuwe regeling meer toegang tot N-wegen en rondwegen, waardoor een snellere en veiligere verplaatsing van de voertuigen mogelijk wordt.

De verplichting geldt voor alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines, die de openbare weg op gaan. Onder een openbare weg valt bijvoorbeeld ook een fabriek, groothandel of een bedrijfsterrein waar derden (bijvoorbeeld voetgangers) kunnen komen.

RDW roept eigenaren (land)bouwvoertuigen op om snel te registreren

Onlangs heeft de RDW een persbericht uitgebracht waarin zij eigenaren oproept om snel hun (land)bouwmachines, rijdende werktuigen en getrokken materieel te registreren. Vanwege de achterlopende cijfers verwacht de RDW dat eigenaren anders niet op tijd hun kenteken krijgen. Nog maar 4 op de 10 van deze voertuigen is geregistreerd.

Met name de (land)bouwvoertuigen in de bouw, infra en groen en de bijzondere (land)bouwvoertuigen (MMBS; motorrijtuigen met beperkte snelheid) lopen achter in de registratie. Een kwart van de eigenaren weet nog niet dat ze hun voertuig moeten registreren, blijkt uit onderzoek van de RDW. De RDW denkt dat eigenaren zich niet realiseren dat hun voertuig een MMBS is en dus geregistreerd moet worden.

In de categorie MMBS gaat het daarbij om een enorm diverse groep voertuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers en heftrucks, maar ook toeristische wegtreintjes, rijdende winkels en teruggekeurde voertuigen. Ook grote landbouwvoertuigen als zelfrijdende oogstmachines zijn MMBS’en.

Hoe kun je jouw voertuigen registreren?

Je kunt (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvang je een kentekenbewijs. Daarmee kun je een kentekenplaat aanvragen.

Uitzonderingen registratieplicht

Er geldt een aantal uitzonderingen voor de registratieplicht. Zo hoeven (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, niet geregistreerd te worden. Toch kan het registreren van de uitgezonderde voertuigen de moeite waard zijn: het kan een duurdere schouw of keuring voorkomen, mocht het voertuig toch de openbare weg op gaan. Daarnaast geldt vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle (land)bouwvoertuigen. Via de keuzehulp op de website van de RDW kun je eenvoudig controleren of zijn voertuig geregistreerd moet worden.

Geef het kenteken ook aan Ekelenkamp door

Heb je jouw (land)bouwvoertuig geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten namelijk ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld. Wij zullen er voor zorgen dat het kenteken wordt aangemeld bij het RDW en ook zal worden aangetekend op jouw verzekeringspolis.

Heb jij vragen over je (land)bouwvoertuig- of werkmaterieelverzekering?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met een van onze regisseurs. Wij helpen je graag!

Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail naar particulieren@ekelenkamp.nl.

Bron: Allianz.nl