Preventietips bedrijven vakantieperiode

Na een jaar hard werken genieten veel mensen de komende tijd weer van een welverdiende vakantie. Veel ondernemingen zijn in deze periode tijdelijk gesloten of de bezetting is lager dan normaal. Een goed moment voor dieven en vandalen om toe te slaan. Onderstaand een aantal preventietips:

Afsluiting gebouw
Is uw bedrijf gesloten tijdens de vakantieperiode?
Tip: organiseer voor sluiting een sluitronde. Is alles goed afgesloten?

Diefstalgevoelige spullen
Let er bij de sluitronde ook op dat er geen diefstalgevoelige spullen in het zicht liggen tijdens uw afwezigheid. Berg diefstalgevoelige spullen bijvoorbeeld op in afsluitbare kasten en sluit indien mogelijk ook deze ruimtes goed af.

Waterafvoer
De zomerperiode in Nederland kent soms felle buien met veel neerslag in korte tijd. Verwijder afgevallen bladeren en ander vuil van daken, uit goten, regenpijpen, afvoer en putten zodat het water weg kan.

Doormelding alarminstallatie
Zorg bij uw alarminstallatie voor een juiste doormelding naar een ontvanger welke bereikbaar is in de vakantieperiode.

Tip: Regel voor sluiting het sleutelbeheer. Het is handig dat er bij een calamiteit altijd iemand bereikbaar is en toegang heeft tot het bedrijfsgebouw.

Bedrijfsvoertuigen
Blijven er bedrijfsvoertuigen op uw terrein staan? Parkeer deze dan zoveel mogelijk uit het zicht en indien mogelijk in een afgesloten ruimte van uw bedrijfsgebouw. Zorg er ook voor dat waardevolle spullen zoals gereedschappen of elektronica niet in het bedrijfsvoertuig blijven liggen of uit het zicht worden opgeborgen.

Buitenopslag
Papier- en afvalcontainers horen in afgesloten ruimtes te worden gestald. Als dit niet mogelijk is, zet dan de container op een veilige afstand van het gebouw.

Tip: Zet de container goed vast met een slot aan een ketting zodat deze niet kan worden verplaatst. Zorg dat de container leeg is en sluit het deksel af met een stevig slot.

Vandalisme
Zorg er voor dat donkere gedeelten van het gebouw goed verlicht zijn. Breng zo nodig schrikverlichting aan (gaat branden door een detector). Snoei daarnaast bomen of struiken kort zodat uw bedrijfsgebouw goed zichtbaar is.