Verzekeraars zien rond de vakantieperiode vaak een toename van (pogingen tot) inbraak en/of vandalisme.

Ekelenkamp heeft een aantal preventietips op een rijtje gezet om zo het risico op inbraak, beschadigingen en diefstal zo veel mogelijk te beperken.

 

Afsluiting gebouw

Is uw bedrijf gesloten tijdens de vakantieperiode?
Organiseer voor sluiting een sluitronde. Is alles goed afgesloten (deuren en ramen)? Waar zijn klimmogelijkheden aanwezig zoals containers, ladders? Blokker deze of haal het weg.

Diefstalgevoelige spullen

Let er bij de sluitronde ook op dat er geen diefstalgevoelige spullen in het zicht liggen tijdens uw afwezigheid. Berg diefstalgevoelige spullen bijvoorbeeld op in afsluitbare kasten en sluit indien mogelijk ook deze ruimtes goed af.

Waterafvoer

De zomerperiode in Nederland kent soms felle buien met veel neerslag in korte tijd. Verwijder afgevallen bladeren en ander vuil van daken, uit goten, regenpijpen, afvoer en putten zodat het water weg kan.

Accu’s en aangesloten apparaten

Zorg dat accu’s en overige gevoelige apparatuur zijn afgesloten van het netstroom om brandschade te voorkomen.

Doormelding alarminstallatie

Zorg bij uw alarminstallatie voor een juiste doormelding naar een ontvanger welke bereikbaar is in de vakantieperiode.
Tip: Regel voor sluiting het sleutelbeheer. Het is handig dat er bij een calamiteit altijd iemand bereikbaar is en toegang heeft tot het bedrijfsgebouw.

Tip2: wijzig de code van het alarmsysteem en deel de nieuwe code enkel met de sleutelbeheerder(s).

Bedrijfsvoertuigen

Blijven er bedrijfsvoertuigen op uw terrein staan? Parkeer deze dan zoveel mogelijk uit het zicht en indien mogelijk in een afgesloten ruimte van uw bedrijfsgebouw. Zorg er ook voor dat waardevolle spullen zoals gereedschappen of elektronica niet in het  bedrijfsvoertuig blijven liggen of uit het zicht worden opgeborgen. Indien voertuigen buiten geparkeerd blijven staan, parkeer deze dan zo ver mogelijk van het pand af. Bij brand in een voertuig wordt zo overslag naar het gebouw voorkomen.

Buitenopslag

Papier-, afvalcontainers en overige brandbare zaken horen in afgesloten ruimtes te worden gestald. Als dit niet mogelijk is, zet dan de brandbare zaken op een veilige afstand van het gebouw. Tip: Zet de container goed vast met een slot aan een ketting zodat deze niet kan worden verplaatst. Zorg dat de container leeg is en sluit het deksel af met een stevig slot.

Vandalisme

Zorg er voor dat donkere gedeelten van het gebouw goed verlicht zijn. Breng zo nodig schrikverlichting aan (gaat branden door een detector). Snoei daarnaast bomen of struiken kort zodat uw bedrijfsgebouw goed zichtbaar is.

Valse identiteit

Is de eigenaar op vakantie en werkt het personeel door? Maak goede afspraken. Criminelen komen regelmatig binnen door zich voor te doen als vaste leveranciers zonder dat je personeel dit door heeft. Inbrekers kunnen zo ongestoord het gebouw verkennen en slaan in de nacht toe.

Brievenbus

De brievenbus is een kwetsbare opening in het gebouw. Brandend materiaal kan naar binnen worden gegooid. Barricadeer of plak de brievenbus goed af.
Met postbedrijven kunt u afspraken maken over het tijdelijk vasthouden of doorsturen van de post.

Server

Een computerserver geeft veel warmte af. Zorg dat deze ruimte vrij is van opslag. Dit geldt ook voor ruimten zoals de centrale verwarming en meterkasten. Deze ruimten worden gezien als ruimten met verhoogd brandgevaar.

Cybercriminaliteit

Toch nog even inloggen op uw werkcomputer vanaf uw vakantiebestemming? Wifi-verbindingen op vliegvelden of in hotels/vakantieparken zijn vaak niet uitgebreid beveiligd. Vaak kan een ander digitaal met u meekijken. Gebruik daarom alleen goed beveiligde wifi-verbindingen , wis het geheugen van de internetbrowser als u een openbare computer heeft gebruikt en controleer vooraf of de data op uw laptop of tablet versleuteld is opgeslagen. Zorg ook dat u altijd de laatste updates hebt geĂ¯nstalleerd.

Behalve via (openbare) netwerken kunnen hackers ook Bluetooth gebruiken om controle over uw apparaten te krijgen. Zelfs als u een VPN heeft, kunt u gehackt worden via Bluetooth. Daarom is het verstandig Bluetooth uit te schakelen als u op vakantie bent en de Bluetooth functie op dat moment niet nodig hebt.