Alle nieuwe (land)bouwvoertuigen van de categorie T, C, R en S moeten op 1 januari 2021 goedgekeurd zijn volgens de eisen van RDW. Dit is nodig om de verkeersveiligheid te verbeteren. Is het (land)bouwvoertuig niet geregistreerd en niet goedgekeurd? Dan heeft u geen toestemming om op de openbare weg te rijden.

De registratieplicht geldt voor de volgende voertuigen:

– land- of bosbouwtrekkers;
– land- of bosbouwaanhangwagens;
– verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
– motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
– mobiele machines (nieuwe categorie).

Registreren van bestaande voertuigen

U registreert uw voertuig(en), die u voor 1 januari 2021 in gebruik had, zelf via de website van de RDW. Dit kan van 1 januari tot en met 31 december 2021. Let op: registeren via de website van de RDW is niet meer mogelijk na 31 december 2021. Na deze datum beoordeelt de RDW het voertuig, voordat het in aanmerking komt voor registratie.

Kenteken- en APK-plicht voor trekkers en (land)bouwvoertuigen

Rijdt het (land)bouwvoertuig harder dan 25 km/u? Dan bent u ook verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Vanaf 1 mei 2021 geldt ook een APK-plicht voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u.

Geef het kenteken en de meldcode aan ons door

Heeft u een verzekeringsplicht voor (land)bouwvoertuigen? Dan dient u het kenteken en de meldcode aan ons door te geven. Dit geldt alleen voor WAM-plichtige voertuigen. De land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zijn niet WAM-plichtig.

Het kenteken en de meldcode, samen met het polisnummer, wordt aangemeld door uw verzekeraar bij de RDW. U heeft vervolgens, door de aanmelding, voldaan aan uw verplichting.

Heeft u vragen over de kentekenplicht? De RDW zet alles voor u op een rijtje

Op de website van de RDW vindt u een uitgebreid overzicht van alle voertuigen die vanaf 1 januari een kentekenplicht hebben. Ook vindt u hier alle uitzonderingen en vragen over deze kentekenplicht.

Bron: Avéro Achmea
Bron: Avéro Achmea