Onze Rijksoverheid geeft het dringende advies om alleen naar landen met een groen of geel reisadvies te reizen. Wil je een vakantie boeken? Weet dan goed waarvoor je verzekerd bent met een doorlopende reisverzekering en aanvullende annuleringsdekking. Bijvoorbeeld als het reisadvies vlak voor óf tijdens jouw reis verandert naar code oranje of rood. Lees onderstaande scenario’s.

Scenario 1. Vlak vóór vertrek wordt het reisadvies voor jouw bestemming aangepast van code groen of geel naar code oranje of rood

Je besluit dat je niet meer op reis wilt gaan
Let op: annuleer de reis nooit zelf, als deze niet door kan gaan door de coronabeperkingen. Veel verzekeraars bieden in dit scenario geen vergoeding voor annuleringskosten. Ons advies: ga vóór vertrek in overleg met de reisorganisatie over een best passende oplossing. Misschien is het mogelijk de reis naar een later moment om te boeken.

Je besluit alsnog naar dit land af te reizen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het sterk af om op vakantie te gaan naar landen waarvoor een negatief reisadvies geldt, met code oranje of rood.

Ga je alsnog op reis? Dan bieden annuleringsdekkingen op een reisverzekering doorgaans géén dekking bij voortijdig afbreken van de reis, gerelateerd aan het coronavirus. Hierbij geldt ook geen vergoeding voor extra kosten voor:
-in quarantaine blijven en/of langer verblijven op jouw bestemming (bijvoorbeeld als het land plotseling in algehele lockdown gaat);
-eerder terugkeren naar Nederland;
-niet genoten (gebruikte) vakantiedagen.

De reguliere dekking op een doorlopende reisverzekering blijft verder wél ongewijzigd van kracht. Repatriëring (noodzakelijke terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, letsel of overlijden) valt hier vaak standaard onder.

Let op: de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ is alléén geldig als je ook verzekerd bent bij een zorgverzekeraar, die dekking geeft voor de primaire zorgkosten in het buitenland.

Scenario 2. Terwijl je op reis bent in een land waarvoor het reisadvies code groen of geel van kracht was, geldt plotseling code oranje of rood

Je besluit de reis eerder te beëindigen
Doorgaans bieden verzekeraars géén vergoeding voor de kosten om eerder terug te keren naar Nederland.

De meeste verzekeraars bieden wél een (pro rata) vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen op de annuleringsdekking. De vergoeding is altijd gemaximeerd tot het maximum verzekerd bedrag welke op je polis of in de polisvoorwaarden staat. Ook geldt de vergoeding alleen voor vooraf geboekte en betaalde onderdelen van de reis, niet voor onderdelen die tijdens de reis zijn geboekt.

Je besluit op jouw bestemming te blijven
De dekking op de doorlopende reisverzekering blijft  in dit geval vaak ongewijzigd van kracht. Repatriëring (noodzakelijke terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, letsel of overlijden) valt hier standaard onder.

Let op: de aanvullende dekking ‘Medische kosten’ is alléén geldig als je ook verzekerd bent bij een zorgverzekeraar, die dekking geeft voor de primaire zorgkosten in het buitenland.

Je besluit op jouw bestemming te blijven, maar vervolgens gaat het land plotseling in algehele lockdown
Verzekeraars bieden doorgaans géén vergoeding voor extra kosten voor:
-in quarantaine blijven en/of langer verblijven op jouw vakantiebestemming;
-eerder terugkeren naar Nederland.

Tips

  • Houd het actuele reisadvies goed in de gaten
    Op Nederlandwereldwijd.nl zie je welk reisadvies geldt voor jouw bestemming. Je vindt hier ook of het verplicht is om voor vertrek een coronatest te doen. En of je in thuisquarantaine moet als je weer terug bent in Nederland.
  • Download de Reisapp van de Rijksoverheid
    Met deze app heb je altijd actuele informatie bij de hand. Bijvoorbeeld als het reisadvies verandert of als er nieuwe maatregelen gelden voor jouw reisbestemming.
  • Annuleer reizen nooit zelf
    Ons advies is om jouw reis nooit zelf te annuleren. Ben je niet zeker wat te doen na een wijziging van het reisadvies? Neem dan altijd eerst contact op met Ekelenkamp en/of de reisorganisatie.

Meer informatie een reisverzekering?

Wens je meer informatie te ontvangen over de reisverzekering? Neem dan contact op met een van onze regisseurs. Wij helpen je graag.

Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail naar particulieren@ekelenkamp.nl.

Bron: NH1816.nl