Criminelen zijn online op steeds meer manieren actief.

Wat kun je doen om veilig bankzaken te blijven doen?

Verschillende soorten fraude

Om te weten wat je kunt doen om cybercriminelen buiten de deur te houden is het handig om te weten welke soorten fraude er zijn. We lichten de meest bekende soorten fraude hier uit:

Nieuwe oplichtingstruc: bank-aan-huis-oplichting

Er komt een nep-bankmedewerker bij je aan huis om zogenaamd samen met jou de bankrekening te beveiligen of om een betaalpas of inlogapparaatje en je pincode op te halen. Jouw bank vraagt nooit om een pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij je ophalen!

Wat kun je hier aan doen?

Komt er iemand bij je thuis aan de deur welke doet alsof het een bankmedewerker is? Kap het gesprek dan zo spoedig mogelijk af en doe de deur dicht.

Wanneer je bank je ongevraagd en onverwacht belt en je snel actie moet ondernemen (bijvoorbeeld om geld veilig te stellen), vraag dan naar de naam en het personeelsnummer van de medewerker. Hang op zodra je de naam en het personeelsnummer heeft genoteerd. Laat je niet wijsmaken dat het een zeer dringende noodsituatie zou zijn. Bel daarna uw bank zelf terug via een openbaar, officieel telefoonnummer dat je zelf heeft opgezocht, bijvoorbeeld via de website van je bank, internetbankieren, in de mobiele app van je bank of op een bankafschrift.

Betaalpas-phishing

Al langere tijd proberen criminelen betaalpassen op te vragen. Bijvoorbeeld op jouw naam en adres. Nog voordat je thuis je post bekijkt heeft de crimineel de envelop met betaalpas al uit de brievenbus gevist.  Je hebt niets in de gaten want je eigen betaalpas zit nog gewoon in de portemonnee. Met de pincode die de crimineel al eerder over je schouder heeft afgekeken kan hij ongestoord met de nieuwe betaalpas betalen en soms zelfs overboekingen doen. Tot je zelf de transacties opmerkt die niet door jezelf zijn gedaan.

Wat kun je hier aan doen?

Meld fraude zo snel mogelijk bij je bank en doe aangifte bij de politie. Stuur ook nooit een bankpas op wanneer een zogenaamde bank hier om vraagt. Banken zullen hier zelf nooit om vragen.

Hulpvraag­oplichting

Criminelen doen zich via e-mail, sms of appberichten (via WhatsApp) voor als een dierbare bekende die je om financiële hulp vraagt. Want criminelen gaan niets uit de weg om geld te ontfutselen.

Wat kun je hier aan doen?

Vraagt een zoon, dochter of andere dierbare via een tekstbericht om iets te betalen of over te boeken, doe dat dan uitsluitend nadat je hem of haar persoonlijk mondeling hebt gesproken én herkend.

Schadelijke software en malware

Schadelijke software of malware staat voor een veelheid aan vormen van vijandige, schadelijke of irritante software. Malware kan de computer binnenkomen via e-mail, afbeeldingen, links op websites, usb-sticks, etc. Criminelen ontwerpen speciale software die ongemerkt op een computer geplaatst kan worden. De malware stelt criminelen in staat om met je mee te kijken en dingen op de computer te veranderen. Het komt zelfs voor dat criminelen de hele computer blokkeren. De crimineel wil dan dat je betaalt om hem de computer weer op te laten schonen.

Wat kun je hier aan doen?

Computers worden vaak besmet tijdens het surfen op internet, via e-mail of zelfs telefonisch door je te verleiden naar een bepaalde webpagina te gaan. Let daarom goed op waar je op klikt, welke websites je bezoekt en welke bestanden je download.

Zorg voor goede antivirus software en update je systeem en antivirussoftware regelmatig.

Doe je bankzaken online? Let er dan op dat je op de echte website van je bank bent en controleer nauwkeuring de betaling die je wilt doen. Voor meer informatie doe de test.

Negeer spam en verdachte e-mails, bezoek geen duistere websites en gebruik een usb-stick niet zomaar op elke computer.

Shouldering

Op allerlei manieren zitten oplichters achter je betaalpas en persoonlijke gegevens aan. Dat doen ze via valse e-mails, onverwachte telefoontjes of door je aan te spreken op straat. Een pincode intoetsen is een gewoonte geworden. Maar doe dat wel veilig!

Wat kun je hier aan doen?

Zorg ervoor dat anderen niet mee kunnen kijken als je de pincode intoetst. Gebruik je vrije hand of portemonnee om het intoetsen van de pincode af te schermen. Staat iemand te dicht achter je, vraag dan om meer privacy en laat je niet afleiden. Een crimineel heeft maar kort de tijd nodig om een betaalpas om te wisselen.

Toch slachtoffer van fraude?

Belangrijk is om fraude altijd te melden bij je bank. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Zorg daarnaast dat fraudeurs online niet meer schade kunnen toebrengen door betaalpassen te blokkeren en wachtwoorden te wijzigen.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen?

Neem dan contact op met Ekelenkamp. Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail: particulieren@ekelenkamp.nl.

 

 

Bron: veiligbankieren.nl