Bij schades aan je woonhuis of inboedel meld je schades direct bij je eigen verzekeraars. Bij autoverzekeringen was dit nog niet altijd zo. Vanaf juli 2021 gaat dit voor particulieren veranderen.

Hoe werkt het verhalen van autoschades tot juli 2021?

Stel je voor, je rijdt in je auto en bent aangereden door een andere partij. Beide vullen jullie het schadeformulier in, maar je bent alleen WA verzekerd.

In dit geval vergoed je eigen verzekeraar de schade niet. Jouw auto is niet allrisk verzekerd. De schade bij jouw autoverzekeraar melden heeft daarom ook geen nut. De verzekeraar zal aangeven dat jouw autoverzekering geen dekking biedt voor deze schade en wijst jouw schademelding af.

Tot nu was het daarom altijd nodig om zelf de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk te stellen en je schade daar aan te melden. Ben je via een tussenpersoon (zoals Ekelenkamp) verzekerd? Dan verzorgt je tussenpersoon dit proces vaak.

Wel duurt afwikkeling van de schade doorgaans iets langer omdat jij als partij nog niet bekend bent bij de verzekeraar van de tegenpartij. Tot juli 2021, want met afwikkeling van dit soort schades op basis van WA direct kun je de schade wel direct aanmelden bij jouw verzekeraar.

Hoe werkt het verhalen van autoschades vanaf juli 2021?

Beide partijen vullen nog steeds beide het schadeformulier in. Dit kan ook online via mobielschademelden.nl.

Vanaf nu kun je de schade wel direct melden bij je verzekeraar. Omdat jouw verzekeraar je al kent, kunnen processen sneller worden verwerkt waardoor jouw auto ook sneller is hersteld. Ook eventuele discussies over de aansprakelijkheid voer je in dit geval met je eigen verzekeraar.

Jouw verzekeraar vergoedt de schade eerst zelf aan de garage. Nadat jij de weg weer op kunt met jouw herstelde auto en de schade aan de garage is uitgekeerd, gaat jouw verzekeraar aan de slag met het verhaal van de schade op de verzekeraar van de veroorzakende partij.

Geldt deze regeling voor alle autoschades?

Vanaf juli 2021 geldt deze regeling in eerste instantie voor schade aan particuliere personenauto’s. Het betreft hierbij een test om te kijken of de genoemde voordelen ook daadwerkelijk voor jou als klant merkbaar zijn. De bedoeling is dat later ook bedrijfsauto’s van deze regeling gebruik kunnen maken. Wanneer dit zal zijn, is nog niet bekend.

Ook schades veroorzaakt door voetgangers of fietsers vallen (nog) niet onder deze regeling. Het gaat enkel om schades welke veroorzaakt zijn aan en door particuliere personenauto’s.

Verzekerd via Ekelenkamp?

Ben jij verzekerd via Ekelenkamp? Meld de schade dan direct bij Ekelenkamp. Wij zullen de schademelding voor je in behandeling nemen.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen?

Neem dan contact op met Ekelenkamp. Dit kan telefonisch op 0548-616071 of per mail: particulieren@ekelenkamp.nl.

 

 

Bron: Verbond van Verzekeraars