Wilt u in het kader van duurzaamheid en de bijbehorende besparingen zonnepanelen op het dak van het bedrijf aanbrengen? Dan is ons advies om dit vooraf altijd eerst met Ekelenkamp te bespreken.

Wanneer de panelen eenmaal liggen, maar niet aan voorschriften/preventie adviezen van verzekeraars voldoen, loopt u de kans dat u extra kosten moet maken om aan de voorschriften te voldoen of met een onverzekerd pand te blijven zitten. Dat overkwam ijsstadion Thialf: de gebruikte materialen voor brandbare dakisolatie in combinatie met de zonnepanelen leverden volgens de verzekeraar een te hoog risico op.

Burghgraef van Tiel & Partners heeft een checklist gemaakt met adviespunten waar bij iedere installatie op gelet dient te worden. Klik hier voor de checklist.

Hoge premie
Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds vaker de oorzaak van brand. Steeds meer Nederlandse verzekeraars willen een bedrijfspand met zonnepanelen daardoor niet verzekeren. Of ze willen het alleen doen tegen een hoge premie of tegen voorwaarden die kostbaar zijn om uit te voeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanbrengen van brandwerende dakisolatie. Maar wanneer u als ondernemer eerst een kostbare vervangingsoperatie moet uitvoeren, dan komt de terugverdientijd van de zonnepanelen wel erg ver weg te liggen.

Eisen en voorwaarden
Ook kan het zijn dat de verzekeraar eisen stelt aan constructieberekeningen of verlangt dat er met bepaalde installateurs moet worden samengewerkt.

Het is daarom aan te raden om niet zonder informatie over de eisen van de verzekeraar te starten met het laten plaatsen van zonnepanelen.

Wanneer u in een vroegtijdig stadium contact met ons kantoor opneemt, kunnen wij de verzekeringsopties en eventuele eisen voor u in kaart brengen.

Brandrisico verlagen
Om het brandrisico te verlagen moeten panelen dus volgens de geldende normen worden aangelegd. Naast correct aanleggen is goed onderhoud van de installaties ook een belangrijke voorwaarde. Meestal worden panelen door de eigenaar onderhouden, omdat ze dan meer rendement opleveren. Waar de meeste mensen nog niet bij stilstaan, dat is dat het brandrisico vergroot wordt als panelen vies of beschadigd zijn. Extra reden om zonnepanelen goed te onderhouden.

 

Heeft u vragen of wenst u meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen? Neem dan contact op met ons kantoor!

 

Bronnen: Adfiz en Burghgraef van Tiel & Partners